vrijdag 2 september 2011

Om even bij stil te staan....

 
Hier in zuiden van het land wordt deze maand al overal de bevrijding gevierd. Toen men boven de grote rivieren nog leed onder de bezetting waren we hier al vrij.  Daarom gingen we vorige week met onze kleinzoon naar het Nationale monument Kamp Vught.  één van de drie Nederlandse concentratiekampen, waar in de 2 jaar dat het bestond veel joden en ander gevangenen zijn omgekomen.  Wat vooral grote indruk maakte, was de tt over de kinderen van 0 tot 16 jaar die in 1943 zijn weggevoerd en  meteen bij aankomst in Sobibor en andere kampen zijn vergast. Op bovenstaande foto het nieuwe monument, omdat feit te gedenken. Ook in het museum zelf was er  daarover een indrukwekkende tt te zien.

In het museum is op sobere wijze van alles te zien over het kamp, en over de gevangenen, door middel van fragmenten van overlevenden. Op de terugweg zijn we in het bos nog de fusilladeplaats gaan bezoeken. met namen van de slachtoffers die nog steeds worden herdacht door familie en vrienden ,en er prachtige boeketten neerleggen .
Geen vrolijk uitstapje ,maar wel erg de moeite waard!

8 opmerkingen:

Janny de Roo zei

Inderdaad niet erg vrolijk Hannie, maar het is wel nodig de juiste informatie mee te geven aan de jeugdigen, opdat het nooit wordt vergeten, dat anderen ook voor hun vrijheid hebben gestreden.

marjolijn zei

Helemaal gelijk dat we hier af en toe bij stil moeten staan en dat we ons bewust zijn van onze vrijheid. Want wat een groot goed is dat!
gr. Marjolijn

Liesbeth Wessels zei

Goed om te weten dat er daar een nieuw monument is gekomen, en die tentoonstelling zal ook wel ogen openend zijn. Goed om aan de kinderen en kleinkinderen door te geven. groeten van liesbeth

cri-cri zei

idd een belangrijk gegeven om deze realiteit mee te geven opdat het zich nooit meer zou herhalen... jammer genoeg gebeurden nadien in de wereld nog heel wat volkerenmoorden...

Corinne zei

Wat zal je diep onder de indruk zijn. De beelden spreken voor zich.

modern art zei

Hoi Hannie, wat een emotionele dag hebben jullie gehad, jaren geleden zijn wij met onze toen nog tieners naar Caan (fr) geweest, het heeft hun een duidelijk beeld gegeven hoe belangrijk vrijheid is, ook door de verhalen van hun grootouders die tieners waren toen de oorlog aan de gang was.
gr.mia

Anoniem zei

Goed om daar bij stil te staan. Zo krijgen onze jongeren de juiste informatie. Vrijheid is een grrot goed.
Marjo

Christina Fokkema zei

Indrukwekkend. Gelukkig is er best veel bekend over Vught, maar top dat jullie dat aan je kleinkind meegeeft. Iets zien maakt vaak meer indruk dan iets vertellen,