zondag 1 mei 2011

Dagje museum James Ensor "Universum van een fantast!

Vandaag in het GEM Den Haag de mooie overzichtstentoonstelling van James Ensor gezien. Ik had al vaker exposities met zijn schilderijen gezien in Brussel. Maar nu ook zijn vroege werk . Een aanrader! Prachtige grote doeken in schitterende kleuren. Hij leefde en werkte in Oostende. En heeft niet zoals zijn tijdgenoten in verschillende stijlen geschilderd. Hierboven een zeegezicht met prachtige lichtverwerking!Ook dit schilderij "Christus bedaart de storm" is van grote klasse door de losse penseelstreken en vooral ook het licht is subliem !

Van latere datum is dit schilderij met gemaskerde figuren. Een beetje karikaturaal aandoend . Zo wilde hij de ware en lachwekkende aard van de mensheid uitbeelden.
De maskers kwamen uit de winkel van zijn moeder.Een aantal maskers waren tentoongesteld op stokken en gaven hele mooie schaduwen op de achterliggende wand.
Natuurlijk waren er ook tekenigen en schetsen in overvloed. Teveel om hier te beschrijven. De tentoonstelling is nog even te zien in het Gemeentemuseum Den Haag.

Ook was ik in de middag nog in Rijswijk bij de expositie van Barbara Broekman, maar daarover iets in een volgend bericht!


1 opmerking:

Christina Fokkema zei

De gemaskerde figuren zouden ook heel mooi door colette berends kunnen worden gemaakt maar dan van stof.